Overfyldte fængsler presser fængselsbetjente

Arbejdsdagen er presset for personalet på de danske fængsler og anstalter, fordi de er overfyldte. Det skader fængselsbetjentenes arbejdsvilkår, at de ikke har mere tid til hver enkelt indsat. De har nemlig heller ikke tid til at forbedre hverdagen for både indsatte og betjente, advarer Fængselsforbundet og sikkerhedschefer i flere fængsler.

»Det gør jo, at det samme antal betjente skal passe på flere fanger, end vi er normeret til,« siger Kim Østerbye, som er formand for Fængselsforbundet. Han siger, at overbookning af fængselsceller er et stort problem.

Flere fængsler bekræfter vurderingen af de fyldte fængsler fra formanden i Fængselsforbundet.

»Det er klart, at når man ligger på en belægningsprocent på omkring 100 hele tiden, så sker der en større nedslidning, og det gælder også for personalet,« siger John Klit, som er sikkerhedschef på Statsfængslet ved Horserød. Han mener, at det høje antal af indsatte giver et stort pres på personalet både fysisk og psykisk.

Betjente udsættes for vold

På Statsfængslet Midtjylland er trusler og vold stigende i den nuværende situation med overbookede fængselsceller. Her er Per Frandsen personale- og sikkerhedschef, og han forklarer, at de indsatte kan blive meget frustrerede, når betjentene ikke har tid nok til at tage sig ordentligt af dem. Det kan resultere i vold, især psykisk vold, mod betjentene.

»De indsatte har mange gange kun personalet at skælde ud på, hvis de er utilfredse over nogle ting, og det gør jo, at der en gang imellem kommer vold og trusler,« siger han.

Kim Østerbye pointerer også, at de fyldte fængsler kan have flere negative konsekvenser for fængselsbetjentene.

»Der opstår flere konflikter, jo flere man stuver sammen i en bygning,« siger han og henviser til, at når betjentene kun har tid til alle de sikkerhedsmæssige arbejdsopgaver, bliver der ikke tid til de bløde opgaver, som skal skabe den gode stemning blandt indsatte og betjente.

I foråret var fængslerne i fokus i den selvsamme debat om betjentenes arbejdsvilkår, fordi fængslerne blev overfyldte, da indsatsen mod bandekriminaliteten satte flere bag tremmer. Det forringede fængselsbetjentenes arbejdsmiljø, og vold og trusler mod betjentene steg ifølge statistikkerne. Men situationen er altså tilsyneladende uændret i dag.

Der skal flere penge til

Per Frandsen mener, at flere økonomiske midler ville forbedre betjentenes arbejdsmiljø.

»Hvis vi fik nogle flere penge og fik ansat noget mere personale, så kunne man forbedre situationen,« siger han. Han pointerer også, at det er vigtigt, at det aftalte antal af indsatte overholdes, hvis arbejdsmiljøet skal forbedres. Det er John Klit fra Statsfængslet ved Horserød enig med ham i.

»Det er klart at vi har brug for flere penge,« siger han og støtter ham også i, at fængslerne heller ikke må være overfyldte.

Hele systemet skal tjekkes

Ole Hækkerup (S) sidder i Retsudvalget, og han mener, at en ændring på området vil tage lang tid og kræve mange politiske initiativer.

»Jeg tror, at hvis man virkelig skal løse problemet, så skal der både penge til, men man skal også kikke systemet igennem og se, om det fungerer godt nok,« siger han. Han vil dog ikke sige, præcis, hvor mange penge Kriminalforsorgen vil få ind på kontoen og henviser til de kommende finanslovsforhandlinger.

Læs også:

Fængselsbetjente får prygl og bilen smadret

Kvindelige fængselsbetjente chikaneres