Dopingkontrol overser unge piger på kokain

Drømmen om en lækker og veltrænet krop kræver ofte et medlemskab i et fitnesscenter og sunde spisevaner. Alligevel vælger nogle piger den nemme løsning ved at dope sig, selvom det både er farligt og ulovligt. 

»En pige der løber tre timer på løbebåndet, generer ikke fitnesscenterets image på samme måde som ham med de store bøffer gør. Der er flere, der synes, at de store fyre i højere grad generer,« påpeger Ask Vest Christensen, lektor ved Institut for Idræt, Aarhus Universitet.

Nemmere at spotte mænd 

Hos fitnesskæden SATS afviser man dog, at det handler om image, men forklarer, hvorfor flest mænd bliver testet. 

»Det er nemmere at spotte en mand på anabolske steroider, end en kvinde på præsentationsfremmende stoffer. Derfor er det naturligt, at der bliver lavet flere tests på mænd. Men hvis vi fornemmer, der er noget galt med kvinde i et center, for eksempel ved mistanke om anoreksi, kan vi sagtens finde på at tage diskret kontakt til hende.,« siger Leif Christensen, country manager i SATS. 

Han tilføjer også, at SATS er positivt indstillet overfor en udvidelse af dopingkontrollen, men det skal bare ikke være på bekostning af den nuværende fokus på anabolske steroider.

Læs mere om SATS’ holdning til doping her.

Vægttab på kokain

Tidligere har præsentationsfremmende stoffer og doping været forbeholdt mænd, men Ask Vest Christiansen, peger på at flere kvinder også vælger smutvejen til en flot krop.

»Adskillige beretninger viser, at unge piger tager efredin, amfetamin og kokain for at fremme vægttab og øge koncentrationen,« siger Ask Vest Christiansen. 

Flere ansatte fra både FitnessDK og Fitness World bekræfter at de har kendskab til unge piger, der bruger stoffer for at øge vægttabet. De ønsker dog ikke at stå frem i frygt for at miste deres job. 

Retningslinjerne er skæve

En af grundene til, at kvinder ender som faldgruber i den nuværende dopingkontrol, kan ifølge Ask Vest Christiansen være, at kontrollen er bygget op efter de internationale retningslinjer for elitesport.

Hos Anti Doping Danmark peger man på, at indsatsen på fitnessområdet  er begrænset af resurser. De vil derfor fortsat fokusere på de største risikogrupper. 

»Det er primært anabolske steroider, vi går efter at komme til livs. Vi laver målrettet kontrol, og det er et spørgsmål om at prioritere, hvad man går efter,« siger Lone Hansen, direktør for Anti Doping Danmark.

Hun tilføjer også, at det er muligt at ændre kontrollen, hvis der er tilstrækkelig dokumentation for, at kvinder i højere grad bør testes. 

Ask Vest Christiansen foreslår, at den nuværende dopingkontrol skal revurderes og tages op til offentlig debat. 

Læs mere om Anti Doping Danmarks arbejde her.

Se også VOXPOP: Dopingkontrol er OK

Fakta om Anti Doping Danmark

Anti Doping Danmark samarbejder med fitnesscentre landet over. De foretager tvungne stikprøver flere gange årligt, i forsøget på at komme doping til livs.

Hvis man testes positiv for doping, mister man sit medlemskab i op til to år. Testen indebærer en urinprøve.

Sidste år blev 669 personer testet for doping, hvoraf kun én var en kvinde. Ud af dem blev 139 testet positive (inkl. nægtere). Det er ca. hver fjerde. 

Kilde: www.antidoping.dk