Det økonomiske opsving spirer

Det er ikke kun påskeliljer og krokus der spirer frem i øjeblikket. Nye tal viser, at det, efter flere år med isvinter, nu er forår i den danske vikarbranche. Og det er ikke kun en god nyhed for de ca. 20.000 danskere, der ifølge tal fra Dansk Erhverv tjener de fleste af deres penge som vikarer. Det kan varsle sommerens komme for hele det danske arbejdsmarked.

Arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen fra Københavns Universitet peger på, at vikarbureauerne er ekstremt følsomme over for svingninger i konjunkturerne. I løbet af det første halvandet år af krisen mistede over halvdelen af de mennesker, der arbejdede som vikarer, deres arbejde.

– Netop den konjunkturfølsomhed gør, at vikarbureauerne og andelen af vikarer på arbejdsmarkedet bliver sådan et lille signal om, hvorvidt vi er på vej op eller ned, siger han og tilføjer, at forårsfornemmelserne hos vikarbureauerne sagtens kan ses som et signal om begyndende aktivitet på hele det danske arbejdsmarked.
 

Forårsfornemmelser uden jubel

Tal fra Danmarks Statistik viser ifølge Dansk Erhverv, at vikarbranchen voksede med fem procent i 2011 i forhold til 2010, og at tendensen fortsætter i 2012, hvor der i januar var en vækst i vikarernes blomsterbed på omkring ti procent. Det får chefkonsulent hos Dansk Erhverv, der organiserer halvdelen af de danske vikarbureauer, Jakob Tietge, til lige så stille at finde sommertøjet frem fra skabet.

– Det er ikke en jubeloptimisme med forventninger om, at vi nu får alle de jobs tilbage, vi mistede under krisen, men om at vi begynder at vinde nogle af dem tilbage ganske langsomt, siger han og forklarer, hvorfor vikarbureauernes spirende opblomstring kan bruges som pejlemærke for hele arbejdsmarkedet.

– Det hænger sammen med, at virksomheder, der mærker, at det begynder at gå bedre igen, kan være lidt usikre på, om det er en blivende fremgang og derfor er tilbøjelige til at finde fleksible løsninger, forklarer han.

Det er især inden for industrien, at brugen af vikarer er vokset, men ifølge Jakob Tietge spirer opsvinget frem på næsten alle områder, selv indenfor sundhed og pleje, som har oplevet en ekstra hård krise-vinter på grund af de hårde besparelser i den offentlige sektor.

Og selvom de seneste ledighedstal viser en lille stigning i antallet af ledige, så er det ikke noget der skaber bekymring i Dansk Erhverv.