Sådan kan Holger bearbejde sin oplevelse

Der er brug for leg, når Holger Rosen Kragh skal bearbejde den traumatiske oplevelse, at have været alene i Tranum Klitplantage i et døgn

Der er brug for leg, når Holger Rosen Kragh skal bearbejde den traumatiske oplevelse, at have været alene i Tranum Klitplantage i et døgn

Efter at have været alene en hel nat i en mørk skov har Holger Rosen Kragh brug for at lege sine oplevelser igennem for at få bearbejdet traumet. Det forklarer cand. psyk. og leder af børneklinikken ved Aalborg Universitetsklinik, Liselotte Tang Grünbaum.

»Den naturlige måde for børn at få bearbejdet traumatiske oplevelser på, er ved at lege oplevelserne igennem. Og når forældrene så oplever, at barnet leger noget, der minder om episoden, så kan de gå med ind i legen,« siger Liselotte Tang Grünbaum.

Det vil nemlig betyde, at forældrene kan være ved barnets side, når det genoplever episoden igennem sin leg, forklarer Liselotte Tang Grünbaum, der dog ikke har et indgående kendskab til den konkrete sag om Holger.

Man skal lytte til angsten
De fleste børn, der har været ude for at være væk fra deres forældre i et længere tidsrum, kan reagere ved at have svært ved at være adskilt fra sine forældre, bl.a. når det skal afleveres i vuggestue eller børnehave.

Derfor er det vigtigt, at der bliver udvist forståelse for, at barnet er bange, og at det har lov til at være bange.

»Det er vigtigt at lytte til barnets angst, og ikke få den til at gå væk som sådan, men altså i stedet gøre barnet trygt ved at lytte og forstå dets følelser,« siger Liselotte Tang Grünbaum.

Det er nemlig vigtigt, at omgangskredsen viser, at de forstår barnets angst, og at alle er glade for, at barnet nu er hjemme i god behold.

Til gengæld skal man være opmærksom på, at man ikke bare fortæller barnet, at det nu er i sikkerhed, og at det ikke behøver at være bange længere.

»Man kan jo ikke forlange af andre, at de skal føle sig trygge, hvis de ikke er det. Gør man det, så gør man det jo svært for barnet, fordi så har det jo ikke ret til, at have de følelser som barnet har,« siger Liselotte Tang Grünbaum.

Man må ikke glemme forældrene
Men som det er tilfældet med tre-årige Holger Rosen Kragh, må man ikke glemme, at forældrene også har haft en traumatisk oplevelse.
 

 Udover, at Holgers forældre har oplevet, at deres barn har været væk, så har de også måtte kæmpe med uvisheden om, hvorvidt han var i live eller ej.

»Den krisehjælp som man eventuelt tilbyder, skal også omfatte forældrene, for man er jo nødt til at tage højde for, at det ikke kun er barnet, der har været helt ude af den,« siger Liselotte Tang Grünbaum.

Det er nemlig vigtigt, at forældrene også får hjælp, så de ikke får overført deres angst til barnet, men heller ikke ender med at være overbeskyttende, forklarer Liselotte Tang Grünbaum.
 

Holger Rosen Kragh forsvandt søndag formiddag i Tranum Klitplantage. Der blev iværksat en kæmpe eftersøgning, og både frivillige, hjemmeværnsfolk og soldater hjalp til med at finde den tre-årige dreng igen. Mandag formiddag blev Holger Rosen Kragh fundet igen.
 

Læs også: Eftersøgning af treårig dreng fortsætter natten over

Læs også: Dum jakke fik Holger til at stikke af

One Response to "Sådan kan Holger bearbejde sin oplevelse"