”Krigsveteraner bliver behandlet som gladiatorer”

 Mange af de krigsveteraner, der i går demonstrerede foran Christianborg i København, har alvorlige arbejdsskader fra deres tid i krig. Nogle mangler en arm, mens andre mangler begge ben og sidder i kørestol.

Men mange af de omkring 300 veteraner og pårørende, der i går var mødt op i kulden, har  også arbejdsskader, der ikke er lige så nemme at få øje på. De har ikke ar på kroppen, men har i stedet en psykisk lidelse kaldet posttraumatisk stresssyndrom (PTSD) som følge af deres tid i krig. Dog er det for flere af soldaterne noget nær umuligt at få lidelsen anerkendt og derved få erstatning for den. Det skal der laves om på, mener soldaterne, og derfor var de på gaden i går:

”Vi vil sende et signal om, at der ikke bør være forskel på, om man er fysisk eller psykisk såret,” siger Christian Ring, der selv er veteran og initiativtager til demonstrationen, fra talerstolen ud til forsamlingen af soldater og pårørende.

Kun seks måneder
Grunden til, at det er så vanskeligt for ekssoldaterne at få hjælp til deres psykiske lidelse er, at der er en kort tidsbegrænsning for, hvor længe efter hjemsendelse fra krigen, en soldat kan få anerkendt sin lidelse og få erstatning.

”Problemet er, at man afviser vores problemer, hvis vi ikke er gået til læge inden for seks måneder efter vi er kommet hjem. Det er uacceptabelt,” forklarer Per Jensen, der har arbejdet i forsvaret i 17 år, og som var soldat under krigen i det tidligere Jugoslavien. Han demonstrerede i går, ligesom de mange andre krigsveteraner med et tydeligt mål: At få afskaffet den såkaldte seks-måneders-regel.

Rapporten Danske Hjemvendte Soldater, som Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) netop har udgivet, viser, at symptomer for PTSD hos soldater ofte viser sig langt senere end seks måneder efter hjemsendelse. Derfor mener Per Jensen, at seks-måneders-reglen er ”uacceptabel”.

Læs også: Veteran: Danske skolebørn vækker mine krigsminder

En oplevelse for livet
Ricky Johansen, der også var soldat under Balkankrigen i det tidligere Jugoslavien, var også mødt op i går for at demonstrere mod seks-måneders-reglen og for at sætte fokus på, at ekssoldater har brug for anerkendelse.

”Det er jo bevist, at mange, der får PTSD, først får det 7-10 år efter de er kommet hjem. Hvad vil de så med en seks-måneders-regel? Jo, de vil spare en masse penge – det er vores opfattelse. Og det er sgu at sælge os soldater,” siger han og fortsætter: ”Jeg var 22, da jeg blev udsendt. Der blev jeg bedt om at tage af sted for Danmark. Så klapper man det hele sammen og siger ‘det vil jeg da gerne’. Men så er der bare ikke en skid hjælp, når man kommer hjem igen,” siger Ricky Johansen.

Han fortæller, at han har været ”en af de heldige”, der har lært at leve med de mange ting han oplevede under krigen, men han mener, at det er de færreste soldater, der går ”helt fri”:

”Jeg var udsendt på Balkan i 90’erne – det er jo mange år siden. Men man har fået noget med hjem dernede fra, som man får lov til at slæbe rundt på resten af livet,” forklarer han. ”Det skal man så lære at leve med. Nogle lærer at leve med det. Andre gør bestemt ikke. Og de, der ikke lærer at leve med det, de har meget store problemer. Dem må vi hjælpe.”

Selvom han betragter sig som en af de heldige, er hans hverdag stadig præget af hans udsendelse for mange år siden, og små ting kan nogle dage blive for meget at kapere.

”Vi er alle sammen mærket. Jeg har også dårlige perioder, hvor jeg ikke skal være sammen med nogen, ikke skal ud og handle, ikke skal være i store forsamlinger. Bare skal være alene. Det tror jeg de fleste af os har,” forklarer han.

En kamp mod systemet
Blandt demonstranterne var også Kisse Bødker, der af erfaring ved, hvordan en psykisk lidelse kan påvirke en ekssoldats liv. Hendes søn, der var soldat under krigen i Balkan, led voldsomt af PTSD efter han var kommet tilbage til Danmark. Hans symptomer udviklede sig først efter, at der var gået seks måneder, og herefter havde han svært ved at få hjælp. I 2009 resulterede hans psykiske sygdom i, at han trak en sabel over for to politibetjente, der derfor skød ham. Kisse Bødkers søn døde af skuddene.

I kølvandet på Kisse Bødkers søns død kom der et øget fokus på ekssoldaters psykiske arbejdsskader – men det er ikke nok, mener Kisse Bødker, der ”er bitter på systemet”. Hun var i går mødt op for at vise sin utilfredshed og for at støtte de soldater, der står i samme situation som hendes søn gjorde.

”Hvorfor skal de (soldater, der ikke får PTSD anderkendt red.) gå og kæmpe i mod det system, der sendte dem afsted?” siger hun. ”Jeg plejer at sige, at alt det her minder om, hvad de gjorde med gladiatorerne i gamle dage. De brugte dem til kamp, og når de så ikke kunne bruges mere, så kastede de dem for løverne”.

Læs også: "Jeg har brug for kær-lig-hed"

Politikerne skal handle
De mange fremmødte til demonstrationen i går håber, at de kan få politikernes øjne op for, at seks-måneders-reglen skal afskaffes. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har siden udtalt, at hun i kølvandet på den nye forskning om PTSD-ramte ekssoldater vil gennemgå reglerne, herunder seks-måneders-reglen.

I går aftes, efter demonstrationen, var der middag for de mange fremmødte på Veteranhjemmet på Frederiksberg. Det er også her demonstrationen startede, og de demonstrerende var gået hele vejen til Christiansborg i kulden. ”Jeg gik hele vejen,” fortæller Kisse Bødker. ”For min søn”.