Epilepsihospitals formand forsvarer lukning

Opdateret: 24/10/2011

Det var nødvendigt. Sådan lyder forklaringen fra bestyrelsen på behandlingsstedet Filadelfia efter beslutningen om at lukke afdelingerne for unge og udviklingshæmmede epileptikere har mødt kritik fra blandt andet Dansk Epilepsiforening

»Vores vurdering var, at en lukning af Havehuset og Ungdomsafdelingen var det, som ville have mindst indflydelse på, at vi kunne opretholde status som et højt specialiseret behandlingssted. Alternativt havde vi kun to afdelinger, vi kunne se på – nemlig Børneafdelingen og Voksenafdelingen. Det er et valg mellem pest eller kolera,« siger Kjeld Møller Pedersen, bestyrelsesformand for Filadelfia. 

Han peger på, at  budgetkravene fra regionerne er så massive, at behandlingsstedet ikke kan fordele besparelserne ud over alle afdelingerne.

»Det ville være ødelæggende, siger bestyrelsesformanden. 

Dansk Epilepsiforening undrer sig dog stadig over Filadelfias beslutning.

»Vi synes, at det er meget uheldigt, at det er de to afdelinger de vælger at lukke. Specielt er patierne på Havehuset (udviklingshæmmede, red.) en rigtig svær gruppe, som ikke kan rummes på andre hospitaler,« forklarer formand for Dansk Epilepsiforening Lone Nørager Kristensen.

Patienter tages som gidsler

Ifølge Filadelfias formand skal årsagen til lukningen findes i Sundhedsstyrelsens specialeplaner.

»Vi har forsøgt at skærme de afdelinger, hvor vi har en højt specialiseret behandling i forhold til Sundhedsstyrelsens specialeplaner,« forklarer Kjeld Møller Pedersen. 

Sundhedsstyrelsens specialeplaner definerer afdelingerne for unge og udviklingshæmmede som såkaldte »regionsfunktioner«, altså funktioner som regionerne i princippet kunne tage sig af.

Den forklaring formilder dog ikke Dansk Epilepiforening.

»Selvom Sundhedsstyrelsen ikke definerer afdelingerne for unge og udviklingshæmmede som højt specialiserede funktioner, så synes jeg stadig, at Filadelfia prioriterer forkert. De ved lige så godt som vi, at de uviklingshæmmede ikke kan rummes andre steder. Vi mener faktisk, at de har taget en patientgruppe som gidsler,« siger Lone Nørager Kristensen.

I de danske regioner findes der ikke afdelinger, som arbejder specifikt med psykosociale vanskeligheder, som ofte rammer unge epileptikere, ligesom der heller ikke findes afdelinger for udviklingshæmmede epileptikere. Derfor sender regionerne ofte unge eller udviklingshæmmede patienter til Filadelfia i Dianalund på Vestsjælland. I 2010 havde de danske regioner 106 udviklingshæmmede patienter og 96 unge patienter indlagt på Filadelfia

Både Børneafdelingen og Voksenafdelingen på Filadelfia rummer funktioner, som ifølge Sundhedsstyrelsen er »højt specialiseret«. Funktioner der er »højt specialiseret« må ikke skæres fra, ifølge den aftale der er indgået mellem Danske Regioner og Filadelfia.

I Region Sjælland forsikrer man dog, at man kan rumme alle regionens patienter, som nu ikke bliver behandlet på Filadelfia.

»Ingen patienter kommer til at mangle behandling. Regionen tilfører de relevante afdelinger midler til at varetage behandlingen,« siger kommunikationskonsulent i Region Sjælland Thomas Brodersen til NetAvisen.

Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har kaldt sundhedsminister Astrid Krag (SF) i samråd om situationen omkring Filadelfia. Det foregår tirsdag d. 25. oktober på Christiansborg.

Fakta:

Filadelfia blev grundlagt i 1897 og hører hjemme i Dianalund på Vestsjælland. 

Epilepsihospitalet Filadelfia er Danmarks eneste hospital med speciale i epilepsi.

Hospitalet modtager patienter fra alle de danske regioner.

Patienterne får medicinsk behandling og rådgivning i de personlige problemer, der følger med diagnosen.

Filadelfia er en selvejende institution med ca. 850 ansatte.

Ungdomsafdelingen er den eneste afdeling i landet, hvor man arbejder specifikt med unge epileptikere.

Havehuset er den eneste afdeling i landet, som udelukkende arbejder med udviklingshæmmede.

Læs mere: Lille pusterum til epilepsi-patienter

Læs mere: Samrådsspørgsmål fra Sundheds- og Forebyggelsesudvalget

Læs mere: Lille pusterum til epilepsi-patienter

Læs mere: Epilepsihospitalet Filadelfia

Læs mere: Dansk Epilepsiforening

Læs mere: Epilepsihospitals formand forsvarer lukning

Læs mere: DF: Sundhedsministeren ved ikke hvad hun snakker om